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ISSUE 

In a barter transaction involving barter credits, an enterprise enters into a transaction to exchange a 
nonmonetary asset (for example, inventory) for barter credits.  Those transactions may occur directly 
between principals to the transaction or include a third party whose business is to facilitate those types of 
exchanges (for example, a barter company). 

The barter credits can be used to purchase goods or services, such as advertising time, from either the 
barter company or members of its barter exchange network.  The goods and services to be purchased may 
be specified in a barter contract or limited to items made available by members of the exchange network.  
Some arrangements may require the payment of cash in addition to the barter credits to purchase goods or 
services.  Barter credits also may have a contractual expiration date, at which time they become worthless. 

The issue is whether Opinion 29 should be applied to an exchange of a nonmonetary asset for barter credits 
and, if so, the amount of profit or loss, if any, that should be recognized. 

EITF DISCUSSION 

The Task Force reached a consensus that transactions in which nonmonetary assets are exchanged for 
barter credits should be accounted for under Opinion 29.  An impairment of the nonmonetary asset 
exchanged should be recognized prior to recording the exchange if the fair value of that asset is less than its 
carrying amount.  The impairment should be measured as the amount by which the carrying amount of the 
asset exceeds its fair value.  Recognition of an impairment loss also would be required in an exchange of 
assets or contractual rights not reported in the balance sheet (for example, operating leases) if the transferor 
is not relieved of primary liability for the related obligation.  The definition of fair value in paragraph 13 of 
Statement 15 may be useful in determining the fair value of the nonmonetary asset.  The Task Force noted 
that fair value should not be based on an estimate of the value of the barter credits to be received.  After an 
impairment is recognized, the reduced carrying amount of the nonmonetary asset becomes its new cost.  
[Note:  See STATUS section.] 

If an exchange involves the transfer or assumption of an operating lease, impairment of that lease should be 
measured as the amount of the remaining lease costs (discounted rental payments and unamortized 
leasehold improvements) in excess of the discounted amount of probable sublease rentals for the remaining 
lease term.  [Note:  See STATUS section.] 



The Task Force also reached a consensus that in reporting the exchange of a nonmonetary asset for barter 
credits, it should be presumed that the fair value of the nonmonetary asset exchanged is more clearly 
evident than the fair value of the barter credits received and that the barter credits should be reported at the 
fair value of the nonmonetary asset exchanged.  The Task Force noted, however, that that presumption 
might be overcome if an entity can convert the barter credits into cash in the near term, as evidenced by a 
historical practice of converting barter credits into cash shortly after receipt, or if independent quoted market 
prices exist for items to be received upon exchange of the barter credits.  It also should be presumed that the 
fair value of the nonmonetary asset does not exceed its carrying amount unless there is persuasive evidence 
supporting a higher value.  An impairment loss on the barter credits should be recognized if it subsequently 
becomes apparent that (1) the fair value of any remaining barter credits is less than the carrying amount or 
(2) it is probable that the enterprise will not use all of the remaining barter credits. 

STATUS 

In March 1995, the FASB issued Statement 121 which requires that long-lived assets and certain identifiable 
intangibles to be held and used be reviewed for impairment whenever events or changes in circumstances 
indicate that the carrying amount of an asset may not be recoverable.  Statement 121 establishes accounting 
standards for the recognition and measurement of impairment losses and sets forth an approach to 
determining an asset's fair value.  Statement 121 also requires that long-lived assets and certain identifiable 
intangibles to be disposed of be reported at the lower of carrying amount or fair value less cost to sell. 

In August 2001, the FASB issued Statement 144.  Statement 144 addresses financial accounting and 
reporting for the impairment of long-lived assets and for long-lived assets to be disposed of and supersedes 
Statement 121. 

No further EITF discussion is planned. 

  

  
 


